Wat is een geschikt recreanten badminton racket? Wie zijn recreanten? Dat zijn spelers die alleen nog badmintonnen voor het plezier. Er zijn ex-top spelers die zich voor de grap nu recreanten noemen en alsnog bijna alle competitiespelers van de baan slaan. In deze blog geven wij informatie en advies voor de groep recreanten die wekelijks spelen, maar niet enorm hoog niveau hebben bereikt (wat uiteraard geen probleem is).

Welke badminton rackets passen bij mij?

Genot en plezier staat voorop! Het is daarom essentieel om een racket te kiezen die blessures en overbelasting kan voorkomen. Daarnaast zou het ideaal zijn om een racket te hebben met ingebouwde sensoren en motoren die alle shuttles automatisch voor u terugslaat. Helaas! Een dergelijk racket bestaat nog niet, dus zullen we voor een racket moeten gaan die de beperkte slagtechniek zoveel mogelijk compenseert.

Voor zo’n badminton racket zijn er enkele aandachtspunten:

1. Materiaal van het racket & prijs

2. Onderhoud van het racket & prijs

3. De flexibiliteit van het racket

4. Het gewicht van een racket 

Van welke materialen is een badminton racket gemaakt?

Er zijn verschillende materialen om badminton rackets van te maken. KW FLEX maakt hier het volgende onderscheid tussen:

- Aluminium & carbon steel (tot ca. 30euro)

- Volledig carbon / grafiet (40 – 200 euro)

Wij raden recreanten uitsluitend badminton rackets aan die van volledig carbon gemaakt zijn.  Deze rackets kunnen blessures voorkomen, geven veel meer power, veel meer precisie en zorgen ook nog voor een flinke energiebesparing omdat ze lichter zijn.

Als we een nadeel moeten noemen van de volledig carbon rackets, is het de hogere prijs en dat ze kwetsbaarder zijn bij botsingen met andere rackets. Gelukkig bent u altijd zuinig op uw racket en past u hier goed voor op!

Deze ‘nadelen’ wegen echter niet op tegen een tenniselleboog, golfarm of schouderblessure. Het spel wordt er in dat geval zeker niet leuker op en één bezoek bij de dokter kan al duurder zijn.

Wat kost een beginners badminton racket ongeveer?

Mocht u twijfelen of u de sport wel leuk vindt, een beperkt budget hebben of nog niet weten hoe snel uw techniek zal verbeteren. Dan raden wij u aan om zich te oriënteren in de prijsklasse tussen de 40-60 euro. Deze recreanten badminton rackets zijn ideaal voor starters.

Heb je een ruimer budget, dan kun jij je ook tot de 100 euro prijsklasse oriënteren. Maar vraag vooral voor advies bij onze expert voor uitleg. Ga jezelf echter niet focussen in de hoogste prijsklasse, daar gaat je spel waarschijnlijk niet beter van worden. Het kan zelfs averechts werken en je spel alleen maar meer frustreren.

Als gevorderde recreant, doe je er wel verstandig aan om in de categorie gevorderde recreanten badminton rackets te shoppen. Gevorderde recreanten badminton spelers zijn badmintonners die al een goede techniek hebben en dus veel slagen prima tot goed beheersen. Natuurlijk ga jij heel zuinig met jouw rackets om en je budget is in ieder geval iets meer dan dat van een startende badmintonner. 

Wat kost het onderhoud van een beginners badminton racket?

Houd ook rekening met de onderhoudskosten voor het vervangen van grips en bespanningen? Deze onderdelen zijn belangrijker dan het frame zelf en bepalen voor meer dan de helft de speeleigenschappen. Denk aan ca. 40 euro per jaar voor optimaal onderhoud bij gemiddeld 1x per week spelen. Dit is inclusief 1x een bespanning vervangen en 4x een basisgrip vervangen.

Minder frequent jouw grips vervangen of badminton racket laten bespannen zou ook kunnen, maar dan gaat dit wel ten koste van de speelbaarheid, controle en power.

Laat je bij jouw favoriete badminton winkel of specialist in de buurt informeren. Mogelijk kunt u ook het verschil testen tussen een nieuwe/oude bespanning en een nieuwe/oude grip. Zo krijg je meer inzicht om te bepalen hoe vaak u uw racket wilt laten onderhouden. Uiteraard is dit mogelijk bij KW FLEX Badminton speciaalzaak!

Waarom is de flexibiliteit van een beginners badminton racket belangrijk?

Een gezond en fit lichaam staat voorop!

Heb je een blessure gevoelige arm? Neem dan een flexibele steel. Het werkt als een katapult omdat de steel schokken voor u absorbeert, deze energie in een buigende stand vasthoudt en vervolgens als een katapult terugveert. Er is weinig techniek nodig om maximale power uit een flexibel racket te halen.  Stug ○○○○● Flexibel

Is je arm altijd gezond en fit geweest? Dan zou zowel een flexibele als medium-flexibele steel prima zijn: Stug ○○○○● Flexibel of Stug ○○○●○ Flexibel

Heeft u een fitte sterke arm & pols vanwege uw beroep of andere sporten en bezit u de juiste techniek? Dan is de volgende flexibiliteit goed: Stug ○○●○○ Flexibel
Een stijvere steel heeft als voordeel: Meer nauwkeurigheid & smash snelheid.

‘Safety first’, ga niet gelijk voor een hele stugge steel. Als je te weinig techniek (o.a. weinig snelheid in slagbeweging) hebt, zal de shuttle niet achterin het veld komen. Daarbij neemt de kans op blessures toe, omdat de schok van de shuttle naar de arm intenser zal doorvloeien.
Bv. Een timmerman met spierballen die geen ervaring heeft, heeft waarschijnlijk een krachtige, maar trage slag. Een zwaar racket zal helpen, maar een heel stug badminton racket niet. Advies: Topzwaar en medium stug badminton racket.

Niet bij alle winkels zijn badminton rackets met een flexibele steel verkrijgbaar in de prijsklasse rond de 40 euro. Onze badminton specialisten kan je altijd van advies voorzien en indien gewenst het verschil aan jou laten voelen!

Badminton racket flexibiliteit

Combinatie van gewicht en balans.

Welk gewicht van een badminton racket is geschikt?

Er bestaat helaas géén one-size fits all gewicht en er zijn altijd wel voor- of nadelen. Het is in ieder geval een fabel dat u met een licht racket harder kunt slaan. Een zwaar racket kan meer power geven, maar een te zwaar badminton racket kost weer meer energie, vermindert uw behendigheid en kan ook overbelasting tot gevolg hebben.

Welk recreanten badminton racket moet ik kiezen?

Kies eerst 1 van de onderstaande opties en vervolgens moet u bepalen welke flexibiliteit het beste bij u past, door goed de alinea flexibiliteit te lezen.

Optie 1:

Voor recreanten die veel moeite hebben om de shuttle diep achterin te krijgen en ook niet de intentie hebben om fanatiek te gaan trainen adviseren wij de volgende combinaties:

Optie 2:

Voor recreanten die veel moeite hebben om de shuttle diep achterin te krijgen, maar wel de intentie hebben om fanatiek te gaan trainen adviseren wij de volgende combinaties:

Optie 3:

Voor recreanten die veel polskracht hebben en de shuttle gemakkelijk diep achterin kunnen slaan, adviseren wij het volgende:

Optie 4:

Voor recreanten die veel polskracht bezitten, de shuttle gemakkelijk diep achterin kunnen slaan plus fanatiek willen trainen, adviseren wij het volgende:

*Het vermelde aantal gram is inclusief snaren.

Toch nog keuze stress of andere vragen? Neem contact met ons op via telefoon + 31-616501686, [email protected], Instagram of Facebook! Wij staan altijd klaar om u te helpen met uw keuze.

Persoonlijk badminton racket advies

 

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter