Badminton schoenen advies

Een badminton schoen moet perfect aansluiten op jouw speelstijl en jouw voeten ondersteunen op de belangrijkste punten. Let vooral op pasvorm, stabiliteit, demping en grip. Bespaar zeker niet op een goed paar sportschoenen!

Waarom zijn badminton schoenen belangrijk?

Bij badminton staan wendbaarheid, uithoudingsvermogen en inzicht centraal bij bewegen over de badmintonbaan en daarbij vergissen veel mensen zich in de hoge intensiteit van deze prachtige sport. Veel beginnende badmintonners starten met verschillende type sportschoenen, maar dit kan behoorlijk riskant zijn. Overdrijven wij nu? Nee zeker niet! 

De zolen van jouw sportschoenen bepalen hoe goed jij contact hebt met de ondergrond en de demping, stabiliteit en pasvorm moeten passen bij jouw lichaam. Een badmintonner moet vaak plotseling stoppen, van richting veranderen, springen en snel reageren, waardoor het vooral complexe voetbewegingen zijn. Goede badmintonschoenen kunnen jouw voeten behoeden voor blessures en de kans op slijtage van jouw gewrichten verminderen.

Uiteindelijk spreekt het voor zich dat je badminton niet met een tennisracket gaat spelen, dus het zou ook vanzelfsprekend moeten zijn dat je sportschoenen moet kiezen die matchen met de betreffende sport.

Yonex

Wat is het verschil tussen sportschoenen en badminton schoenen?

Als jij een badmintonschoen en een normale sportschoen vergelijkt tijdens een training of wedstrijd, dan zul je direct verschillen merken. Voeten die het snelle voetenwerk en specifieke bewegingen bij badminton uitvoeren, verdienen het juiste schoeisel en daarom worden speciaal hiervoor badmintonschoenen ontworpen. Jij wil met de zool genoeg grip op de baan hebben en daarvoor is antislip materiaal en een slijtvast rubber nodig. Bovendien vereist het middenvoet gedeelte een perfecte schokabsorptie en veerkracht, wat meestal door een carbonplaat word gerealiseerd.

Ook moet er rekening gehouden worden met de vele zijdelingse bewegingen, wat veel stabiliteit van de schoen en voet vraagt. De bovenzijde van de schoen moet comfortabel aanvoelen en gemaakt zijn van een ademende stof, waardoor de schoen genoeg 'ademt' en kan ventileren. Veel badmintonners 'slepen' met hun voet over de grond om de juiste balans te houden en daardoor slijt de stof bij de binnenste tenen hard, daarom is het van groot belang dat hiervoor een slijtvast materiaal gebruikt word. 

In normale sportschoenen zijn deze specifieke kenmerken vaak niet verwerkt, omdat ze voor algemeen gebruik geschikt moeten zijn of voor een andere sport ontworpen zijn. De meest gebruikte sportschoen is de hardloopschoen. Dit type schoen is gericht op deze sport en dus een voorwaartse beweging en dus schokabsorptie in de hielen en ademend vermogen. Door de zachtere tussenzool, hogere hak (demping) en andere materialen, bestaat er een verhoogt risico op verstuikte enkels en andere blessures.

Wij raden het daarom ook sterk af om hardlopenschoenen te gebruiken tijdens het badmintonnen! 

Belangrijke eigenschappen badminton schoenen

Er zijn heel veel verschillende schoenen van verschillende merken te koop. Bij KW FLEX kun je schoenen kopen van Yonex, Victor en FZ Forza. Dit zijn allemaal echte badmintonmerken, die veel aandacht geven en onderzoek doen naar de juiste technologieën en ontwikkelingen van badmintonschoenen. Er zijn een aantal belangrijke punten die kenmerkend zijn voor een badminton schoen:

Gewicht van de schoen

Als badmintonner moet je snel over de baan bewegen en snel kunnen reageren op je tegenstander. Daarom is het van groot belang dat jouw badmintonschoenen je niet te veel afremmen in de snelheid en beweeglijkheid. Een lichte badminton schoen helpt hier zeker bij, daarom word hier bij de ontwikkeling van de schoen altijd rekening mee gehouden. Yonex heeft bijvoorbeeld de ultra licht Yonex Aerus Z badminton schoenen in verschillende kleuren en voor dames en heren ontworpen. Deze schoenen wegen slechts 250 gram en zijn daarmee de lichtste schoenen die te koop zijn.

Yonex Aerus Z Dark grey lady Yonex Aerus Z Dark Grey men

Demping

Badminton kan een heel blessure gevoelige sport zijn en daarom is het extra belangrijk om de juiste spullen te gebruiken om dit zoveel mogelijk te beperken. De demping van een badmintonschoen is mega belangrijk om zoveel mogelijk trillingen en schokken te absorberen. Je bent namelijk constant aan het sprinten, uitstappen, springen of stoppen. Bij een explosieve sport zoals badminton, ontstaan hierdoor vaak blessures aan enkels, knieën, voeten en andere gewrichten. De beweeglijkheid wil je comfortabel en zonder 'stress' van mogelijke blessures behouden. 

Zonder dat je het helemaal door hebt, verminderd de demping in jouw favoriete paar sportschoenen en absorberen ze minder schokken dan je gewrichten gewend waren. Wist jij dat de demping zelfs slechter word als je de schoenen in je badmintontas laat zitten en niet draagt? De elasticiteit van het materiaal vergaat langzaam, waardoor de demping afneemt. Je merkt het pas echt het verschil als je een nieuw paar schoenen hebt aangeschaft. Daarom is het belangrijk om je schoenen met enige regelmaat te vervangen, ook al ze al jaren in de kast liggen.

KW FLEX adviseert 1x per jaar een nieuw paar badmintonschoenen te kopen (bij 1x per week badmintonnen), zodat jij optimaal gebruik blijft maken van alle positieve eigenschappen. 

Lees meer over wanneer een badmintonschoen te vervangen in onze blog: Vervang je badmintonschoenen op tijd!

Ondersteuning / stabiliteit

Als je naar alle badmintonschoenen kijkt, dan zal je opvallen dat ze een relatief dunne zool hebben. Hierdoor kun je sneller wendbaar over de baan bewegen en heb je veel contact met grond en dus meer gevoel tijdens het lopen. Door de wendbare bewegingen is het van groot belang om stabiele en ondersteunende sportschoenen te dragen. De schoenen worden stabilieren gemaakt door de verschillende toegepaste technologieën rondom de voet. Het bijzondere aan badmintonschoenen is de laterale ondersteuning in de schoenen. Dit wordt toegepast vanwege de vele zijwaartse bewegingen die je maakt tijdens wedstrijden en trainingen. Door deze technologieën kun je met minder risico deze stappen zetten en kun jezelf beter positioneren om de shuttle terug te slaan.

De hiel van een badminton schoen is in de meeste gevallen volledig ingekapseld door hardere materialen, waardoor er minder risico is op het verzwikken van de enkel. De verstevigde hielstukken geven meer stabiliteit en zorgen voor een correcte landing om zo overbelasting en blessures te voorkomen.

De luxere badmintonschoen worden vaak ontworpen met een carbon plaatje (zie foto hieronder, grijze plaat) in de zool, wat de torsie van de schoen vermindert en de schoenen enorm veel stabiliteit biedt. Net als bij een steel ban een badminton racket die katapult effect kan geven, geeft de carbonplaat een aangename vering. Meer bescherming en prestatie dus!

 

Carbon plaat in badminton zool

Pasvorm

De juiste pasvorm die bij jouw voeten past, is ontzettend belangrijk. Waarom? Net zoals bij alle andere kenmerken kan het blessures voorkomen of de ernst ervan beperken. Zorg ervoor dat de badmintonschoenen heerlijk comfortabel aanvoelen en goed aan jouw voeten sluiten van hiel tot voorvoet, zodat jij zonder stress snel kan reageren, springen, stoppen en uit kan stappen. Bij KW FLEX hebben wij een onderscheid gemaakt tussen smalle, normale en brede pasvormen, waardoor er voor iedere voet wel een passende schoen te koop is. Bekijk ook of voor jou een brede ronde neus (U-vorm) of spitse neus (V-vorm) ideaal is.

Het is fijn dat steeds meer badminton merken tegenwoordig een onderscheid tussen heren en dames schoenen modellen maken, waarin natuurlijk rekening gehouden is met de type voet van mannen en vrouwen. Als je een vers paar schoenen gaat passen, houd er rekening mee dat je ca. 1 cm ruimte overhoud om een blauwe teen te voorkomen. Het is gebruikelijk om ca 1 maat groter te kopen dan je vrijetijdsschoenen.

Victor P 9200 II C

Badminton schoen met smalle pasvorm

Ventilatie

Tijdens een intensieve badminton wedstrijd, word er heel veel gelopen en krijg je het vanzelf warm of zelfs heet. Je lichaam zal deze natuurlijke warmte zelf genereren en deze o.a. via je voeten kwijt willen. Bij goed geventileerde schoenen kan deze hitte verdampen en dan blijven je voeten droog of in ieder geval droger. Het gevolg is minder kans op blaren, meer comfort (natte schoenen zitten niet lekker) en minder zweetvoeten. Kijk daarom altijd naar de gebruikte materialen of toegepaste ventilatie methodes.

Grip

In de basis zul je eerste moeten bepalen op welke ondergrond je vooral gaat spelen. Sommige gebruikte materialen zijn net iets geschikter voor een bepaalde type vloer. Maar in principe zijn tegenwoordig heel veel schoenen geschikt voor meerdere ondergronden, zoals een houten vloer of een PVC vloer.

Een paar schoenen met goede grip, moet voorkomen dat je uitglijdt en jezelf een blessure oploopt. Zonder aarzeling moet je snel over de baan kunnen bewegen in alle richtingen. Je zool slijt natuurlijk door veelvuldig gebruik in de sporthal, maar ze zijn ook aan slijtage onderheven door 'ondeugdelijk' gebruik. Sommige spelers trekken hun sportschoenen thuis al aan, stappen hiermeer op de fiets of in de auto en stappen zo de badmintonbaan op. Doet dit alsjeblieft niet, omdat het de kans op blessures flink vergroot. Vuil gaat onder de zool in de groeven zitten, waardoor je minder grip hebt en de schoen sneller slijt.

Draag je badmintonschoenen alleen in de sporthal!

Voorkom blessures

Door het dragen van sportschoenen die speciaal voor badminton zijn ontwikkeld, verklein je de kans op blessures enorm. De toegepaste technologieën bieden jouw voeten de juiste ondersteuning en bescherming, waardoor de kans minder groot is dat je uitglijd of je enkel verzwikt. Als je voor een badmintonmerk kiest dan hoef je hierover geen zorgen te maken. De buitenzool is een beetje zacht voor optimale grip net als bij autobanden. De vloer is vaak ook van rubber, wat enigszins stroef aan moet voelen.

Het voetenwerk is voor een badmintonner van essentieel belang, dus dit moet je zonder aarzelingen uitvoeren. Spring de lucht in, stap snel uit naar het net en maak een zijdelinge stap om de shuttle terug te slaan. De schoen moet niet alleen heerlijk zitten, maar de voeten moeten vooral stevig ingepakt zitten zonder dat ze kunnen schuiven. Stevig maar niet knellend is de regel. Hoe sneller en intensiever een speler loopt, des te belangrijker dat het stevig is. Koop de juiste badmintonschoen om je voeten zoveel mogelijk te ontlasten! 

Upgrade jouw huidige badmintonschoen

Moet je nog even verder sparen voor jouw gedroomde badmintonschoenen of schuif je te veel in je schoenen? Vervang dan de huidige inlegzool voor een fris nieuw paar. Bij KW FLEX online badminton winkel heb je de keuze uit verschillende soort van verschillende merken:

FZ Forza Arch support inlegzolen

Door het tijdig vervangen van de inlegzolen, kun je ook de levensduur van je schoenen een beetje te verlengen. De grip aan de binnenzijde van je schoen neemt weer toe en ook de demping is weer iets beter. Goede inlegzolen tellen mee als een halve schoen en vervang ze daarom regelmatig. Bij 1x per week spelen, adviseren wij de zooltjes ieder half jaar te vervangen. Al moet je niet vergeten dat ook veel schokabsorptie door de schoen zelf word bepaald en daarom moet je na verloop van tijd toch echt een nieuw paar badmintonschoenen aanschaffen. 

Dames en heren badminton schoenen

Zoals eerder aangegeven word er tegenwoordig bij de ontwikkeling van badmintonschoenen rekening gehouden met verschillende pasvormen. Vrouwen en mannen hebben meestal een andere type voet, omdat beide anders 'gebouwd' zijn. Een vrouwe voet is over het algemeen kleiner en smaller, waardoor de mannen schoenen te veel ruimte geven en de vrouwelijke voet hierin te veel zal bewegen. Met alle risico's van dien. Daarom zijn er schoenen die een smalle pasvorm, normale pasvorm en een brede pasvorm hebben. Tegenwoordig worden van de top modellen ook aparte dames schoenen en heren modellen ontworpen, zodat iedereen zich met de absolute top badmintonschoenen op de baan kan bewegen. Hierdoor kan iedereen de juiste schoen voor zijn voeten bestellen.

Victor

Verschillen en overeenkomsten tussen Yonex en Victor schoenen

Yonex badmintonschoenen voelen over het algemeen wat soepeler en comfortabeler aan. Victor heeft vooral meer stevige duurzame schoenen en ook meer keuzes in de brede modellen. Ook voelen de Victor schoenen vaak wat stabieler aan en geven wat meer demping.

Beide merken hebben 3 series:

  • Snelheid serie  Yonex Aerus, Victor S-xx en A-xxx
  • Allround serie: Yonex 65z serie, Victor S-xx serie
  • Stabiliteits serie: Yonex Eclipsion, Victor P-8xxx - 9xxx serie

Een snelheid serie is bedoeld voor optimale prestatie. Het is lichter en heeft een dunnere zool voor snellere respons. Niet geschikt voor zwardere personen of badmintonspelers met zwakke enkels.

Een stabiliteit serie heeft een naam die voor zichzelf spreekt. Het geeft maximaal demping en steun. Nadeel is dat het wat zwaarder is dan een snelheid serie. 

Ook de allround serie spreekt voor zichzelf, deze schoenen hebben van alle eigenschappen iets. 

Wanneer vervang ik mijn badmintonschoen?

Afhankelijk van hoe vaak jij badminton speelt en de kwaliteit van je schoenen, zul je regelmatig de schoenen moeten vervangen. Hoe duurder de schoen, hoe beter de gebruikte materialen en hoe langer ze over het algemeen mee gaan qua demping, stabiliteit, grip en ventilatie. Voor spelers die 3x of meer per week badmintonnen, raden wij het aan om 2 paar schoenen te gebruiken. Door de schoenen af te wisselen, krijgt de demping de tijd om zich te 'herstellen'.

Heb jij enkele maanden of jaren je schoenen in je sport tas laten zitten en niet gedragen? Zelfs dan gaan de eigenschappen van de schoenen achteruit, omdat de materialen hun veerkracht, absorptie vermogen e.d. verliezen. Houd er daarom rekening mee dat badmintonschoenen in de sale kunnen daarom ook minder lang mee gaan, aangezien ze langer geleden geproduceerd zijn.

Ons advies is alsvolgt:

  • 1x per week badmintonnen = ieder per jaar nieuwe schoenen
  • 2-3x per week badmintonnen = iedere 6-9 maanden nieuwe schoenen

Draag de juiste badminton sokken

Het dragen van de juiste badminton sokken word door veel spelers onderschat. Waarom zijn ze zo belangrijk? De sokken bepalen voor een groot deel het uiteindelijke draagcomfort van de schoenen. De juiste sokken zorgen ervoor dat je niet te veel in je schoen schuif en grip behoud. Ook moeten de sokken genoeg zweet opnemen, ventileren en ondersteuning bieden. Kies jij liever voor hoge of lage sneaker sport sokken, met of zonder ribbel? Test het allemaal om de perfect sok voor jou voet te kiezen.

Omdat wij van KW FLEX het super belangrijk vinden dat iedereen kwalitatief goede sport sokken draagt, hebben wij KW FLEX badminton sokken laten ontwerpen in verschillende maten en kleuren. Natuurlijk zijn ook de sokken van de bekende badminton merken te koop in onze badminton webshop:

KW FLEX Premium enkel sokken ZwartKW FLEX Premium protect sokken Wit

KW FLEX Premium enkel sokken Zwart - KW FLEX Premium protect sokken Wit

Meer advies nodig?

Ben jij op zoek naar badmintonschoenen en wil je meer informatie of advies? Onze badmintonschoenen specialist kan je alle informatie geven over de verschillende schoenen en je adviseren. Bij twijfel bel ons / stuur een whatsapp bericht naar:+31 616501686, mail je vragen naar [email protected], stuur een bericht via Facebook, Instagram of kom langs in onze badminton winkel in Rijen.