Top 5 badminton rackets voor beginners

Ben jij pas gestart met badmintonnen en wil je graag je eigen badminton racket kopen? Hier lees je waar je op moet letten en welke beginners badminton rackets wij van KW FLEX adviseren.

Wat heb ik nodig om te kunnen badmintonnen?

Vaak kun je tijdens de eerste lessen/speelavonden bij je nieuwe badminton vereniging een racket lenen, waarmee je de sport kan proberen en ervaren. Vind je het wel leuk genoeg om er van alles voor aan te schaffen? Natuurlijk vind je dat, want het is een prachtige, intensieve en leuke racket sport! Je kan je reflexen, snelheid en timing testen en natuurlijk proberen te verbeteren d.m.v. je techniek te ontwikkelen.

Als jij dit eenmaal ervaren hebt, dan zal je uiteindelijk je eigen spullen moeten kopen. Hierbij is uiteraard een badminton racket onmisbaar, net zoals het juiste paar badminton schoenen. Het is ook wel heel handig en fijn om comfortabele sportkleding te kopen en eventueel een badmintontas om al je spullen in mee te kunnen nemen.

Waar moet je opletten bij de aanschaf van een beginners badminton racket?

Bij de aanschaf van een badminton racket moet je op een aantal eigenschappen letten. De belangrijkste drie zijn de balans, flexibiliteit en gewicht. Deze bepalen voor een heel groot gedeelte de eigenschappen van jouw nieuwe recreanten badminton racket

Balans van badminton racket

De balans van badminton rackets verdelen wij onder in 5 verschillende categorieën:

  • Extra head light
  • Head light
  • Gebalanceerd
  • Head heavy
  • Extra head heavy

Bij een head light badminton racket ligt het gewicht van het frame vooral in het handvat. Dit betekent dat je sneller en wendbaarder bent, want handig is als je veel kort aan het net speelt. De head heavy rackets hebben gewicht in de top van het frame/blad zitten en dit biedt meer power tijdens het slaan van de shuttle in het achterveld. Ook geeft het meer controle bij lange slagbewegingen. Een gebalanceerd badminton racket is allround en bezit de eigenschappen van zowel een headlight als head heavy badminton racket.

Meer uitleg lees je onderaan de pagina: Balans

balanspunt  badminton rackets

Welk balanspunt is geschikt voor beginners?

De balans van een racket verwijst naar waar het gewicht in het racket bevindt. Wij raden aan om te beginnen met een racket met een gelijkmatige balans. Waarom? Als beginner heb je nog geen speelstijl ontwikkeld en weet je nog niet hoeveel je in het enkelspel of dubbelspel gaat spelen. Een racket met een gelijke balans is dus een veilige keuze om mee te beginnen, omdat je daarmee zowel dicht bij het net als achterin de baan kunt spelen.

Naarmate je beter wordt, kun je besluiten dat je een top zwaar of gripzwaar badminton racket nodig hebt. Of je kunt uiteindelijk verschillende types racket kopen. Maar je krijgt een beter gevoel van wat je nodig hebt als je begint met een racket dat in balans is.

Laat je vooral door ons adviseren bij de aankoop van jou eerste racket, want niemand is hetzelfde en soms is voor ons duidelijk dat je geen gebalanceerd racket nodig hebt.

Flexibiliteit van badminton racket

Een andere belangrijke eigenschap is de flexibiliteit van de steel.

De flexibiliteit van badminton rackets verdelen wij onder in 5 verschillende categorieën:

  • Extra stijf
  • Stijf
  • Medium flexibel
  • Flexibel
  • Extra flexibel

Over het algemeen gebruiken ervaren en gevorderde spelers met een snelle swingsnelheid meestal een stijf badminton racket, omdat ze kunnen profiteren van het snappende effect (snel buigen/ontbuigen) van de shaft. Daarbij heb je heel veel controle over je slagen, maar worden fouten slagen ook strenger afgestraft. Een flexibel racket maakt het mogelijk om makkelijker harder te slaan en deze rackets straffen slagen die 'fout' zijn minder hard af

Meer informatie over de flexibiliteit lees je onderaan de pagina: Flexibiliteit

Welke flexibiliteit is geschikt voor beginners?

Persoonlijk vinden wij dat beginnende spelers moeten beginnen met een flexibele of een medium flexibele steel. Als beginner sla je waarschijnlijk langzamer en kun je wat extra hulp bij de power in je slagen gebruiken. Een flexibele steel heeft deze eigenschappen, waardoor jij makkelijker het spel kan leren.

Welk type beginners badminton rackets raden wij aan?

Kort samengevat raden wij een beginnende badmintonspeler een badmintonracket aan met een gebalanceerde balans en medium flexibel of flexibele steel. Met dit racket kun jij deze prachtige sport leren en je techniek+speelstijl verder ontwikkelen. Door veel te trainen en wedstrijden te spelen kun je in de toekomst een volgende stap maken. Laat je dan (opnieuw) adviseren over welk racket het beste bij jou past, zodat jij jouw speelniveau verder kan verbeteren.

Hoeveel kost een beginnersracket voor badminton?

Het goede nieuws is dat je zeker niet super veel geld hoeft uit te geven voor een fatsoenlijk beginners badmintonracket. Je kunt een fatsoenlijk racket kopen vanaf € 30,- tot € 45,-. Bij KW FLEX kun je kiezen uit verschillende gerenommeerde merken zoals Yonex, Victor, Dunlop, Carlton en FZ Forza.

Kies uit de beginners badminton rackets

  1. Victor Rap Black/Red
    Het powerframe zorgt voor extra stabiliteit, precisie en geeft een solide gevoel bij smashes, clears en drives. Het Ultra High Modulus Graphite materiaal creëert wat extra gevoel in je slagen, waardoor je de shuttle beter kan raken.

    Victor Victec Rap Black/Red
  2. FZ Forza Amaze 400
    De Forza Amaze 400 Badminton Racket is een badminton racket van hoge kwaliteit met een relatief laag gewicht frame met carbon nanotubes en een shaft van high-modulus graphite. Het racket is gebalanceerd en heeft een medium flexibele steel wat resulteert in een sneller gevoel.
    FZ Forza Amaze 400
  3. Victor Wavetec Magan 5
    Het is een relatief licht racket, heeft een extra flexibele steel, extra head heavy balans en een grotere sweetspot (slagzone om de shuttle te raken). Ideaal voor de beginnende badmintonner.

    Victor Wavetec Magan 5
  4. Carlton Powerblade Zero 200
    Kenmerken van dit racket zijn medium flexibel en even balanced balans, waardoor stabiliteit en allround kwaliteiten goed worden ondersteund. Het frame heeft een aerodynamische vorm, wat de slagsnelheid en handling makkelijker worden. Het gewicht is ca. 84 gram, waardoor badminton racket het beter en sneller te hanteren is.

    Carlton Powerblade Zero 200
  5. Yonex Astrox 77 Play
    Het racket is geschikt voor de aanvallende badmintonner die op recreatief of startend competitie niveau speelt. De flexibele steel en head heavy balans biedt veel power in de slagen. De wendbaarheid is gewaarborgd door het lichtere blad, wat extra kracht biedt aan de speler. 

    Yonex Astrox 77 Play

Een compleet overzicht van alle badminton rackets die geschikt zijn voor volwassen startende recreanten spelers vind je in de aparte categorie in onze online badminton winkel.

Gevorderde recreanten badminton rackets

Ben jij het beginners niveau ontgroeit en/of wil je direct investeren in een badminton racket voor de toekomst? Kies dan een racket uit de selectie gevorderde recreanten badminton rackets.

KW FLEX
Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter