Badminton bespanning

Hoe belangrijk is de bespanning van badminton rackets? Volgens ons is dit één van de belangrijkste onderdelen van een racket. Het bepaald voor een heel groot deel hoe een badminton racket aanvoelt.

Maar welk badminton racket ga je kopen? Dat is voor sommige spelers veel lastiger, tenzij je veel ervaringen hebt en weet welke specificaties bij jouw speelstijl passen. Al weet je er alles van, dan kan een racket altijd nog anders op de baan reageren. Daarom kun je altijd bij ons terecht voor een uitgebreid racket advies!

Ga jij jezelf verdiepen in de materie, dan willen wij je graag helpen met een serie blogs die alle kanten van badminton rackets uitleggen. Welke factoren zijn van invloeg bij de aanschaf van een racket en waar moet je opletten? Onze KW FLEX badminton specialist legt je hieronder graag het belang van de bespanning uit.

Hoe belangrijk zijn de volgende factoren van een racket:

Grip en gripmaat 25%
Bespanning 20%
Balanspunt: head heavy ○○●○○ Head light 15%
Gewicht: i.c.m. Balanspunt 15%
Flexibiliteit: stijf ○○●○○ Flexibel 15%
Frametechnologie en materiaal 10%
- 'snapback’ van steel  
- Dikte van blad  
- Dikte van steel  
- Aerodynamica  
- Maximale bespankracht  
Totaal 100%

Welke bespanning moet ik kiezen?

Bij een bespanning onderscheiden wij twee factoren.

  1. Bespankracht
  2. Snaar keuze

De meest belangrijke van deze twee is de bespankracht

Victor badminton snaren

Badminton racket bespankracht

Een zachte bespanning geeft meer Comfort en Power. En een harde bespanning heeft vooral veel meer controle en potentie tot meer Smashkracht. De juiste spanning is vrij persoonlijk, maar in grote lijnen kunnen we het volgende adviseren:

  • Voor beginners is 8-10 kg normaal.
  • Voor gevorderde spelers is 9 - 12 kg normaal.
  • Voor vergevorderde spelers op landelijk niveau is 13+ kg normaal.
Is er een verschil in bespankracht bij veren en nylon shuttles?

Badmintonners op verschillende niveaus, gebruiken ook andere shuttles. De recreanten en de minder fanatieke competitie spelers zullen gebruik maken van een nylon shuttles, terwijl de top badmintonners en fanatieke competitie spelers de veren shuttles gebruiken. Bij deze shuttles past ook een andere bespankracht. Als je met een veren shuttles speelt, dan kan je één kilo/2lbs meer spankracht gebruiken t.o.v. nylonshuttles.

Victor badminton shuttles

Te harde of zachte badminton bespanning

Een bespanning kan voor elk speler te hard of juist te zacht zijn. 

De bespanning is te zacht als je bij harde slag te weinig gevoel hebt. Het trampoline effect van de bespanning veert te traag terug t.o.v. jouw slagsnelheid. Erg frustrerend! 

Aan de andere kant is een bespanning te hard als je de shuttle moeilijk achterin slaat. De bespanning voelt dan aan als een plank en bij elke slag moet je forceren om de shuttle achterin te krijgen. Dit kan blessures opleveren! 

Sla je de shuttle veel te makkelijk uit dan kan je het beste eens een hardere bespanning proberen.

Wat is belangrijk bij een snaar?

De belangrijkste verschillen bij alle snaren zijn de snaardikte en de samenstelling van de snaar.

Dikke snaren geven een hogere duurzaamheid en dunne snaren geven veel meer gevoel plus ze produceren een sensationeel geluid bij elke slag.

Welke badminton snaren zijn er?

Er zijn vele soorten snaren op de markt. Yonex badmionton snaren zijn het meest bekend. Maar ook Victor badminton snaren worden ook door veel topspelers gebruikt. Uiteraard zijn er ook veel andere merken snaren die goed zijn. 

Snaren hebben 5 eigenschappen:

  1. Duurzaamheid 
  2. Geluid 
  3. Schokabsorptie 
  4. Controle
  5. Veerkracht (Repulsion power) 

Ben jij op zoek naar een passende snaar, die jouw badminton spel nog completer maakt? Bekijk de onderstaande lijst en probeer eens een andere snaar dan je gewend bent. Je kan bij KW FLEX zelf snaren testen in dezelfde type rackets, waardoor je echt het verschil van de snaar merkt.

De onderstaande snaren zijn naar onze mening de meest populaire en kwalitatief goede snaren

Duurzame badminton snaren
Badminton snaren voor comfort, geluid en 'repulsion power'

Victor badminton snaren

Badminton snaren voor comfort en Repulsion power
Badminton snaren voor controle, power en smashkracht

Yonex badminton snaren

Badminton snaren voor controle en smashkracht

Badminton racket advies

Als je een badminton racket online koopt, zorg ervoor dat jij je goed inleest en/of voldoende advies krijgt bij de aanschaf. Wil je extra informatie van onze badminton expert? Geen probleem! Onze badminton specialist is altijd online, telefonisch/whatsapp +31-616 501 686 of in onze badminton winkel in Rijen bereikbaar om advies te vragen! Hij zal jou helpen bij de aankoop van de juiste badminton rackets.

Persoonlijk badminton racket advies