Waarom is badminton een leuke sport?

5 redenen waarom badminton een leuke sport is!

1. Gezelligheid en respect

Iedereen heeft wel eens gebadmintond op de camping of op school. Wie vond dat niet leuk om te doen? Bijna iedereen wordt er vrolijk van en probeert de shuttle zo hard mogelijk te raken en de tegenstander te laten rennen. Elkaar lekker een beetje dollen en elkaar moe maken, dat is eigenlijk wel de essentie van badminton.

Natuurlijk wil iedereen winnen als ze een wedstrijd spelen, maar tegelijkertijd hebben badmintonners heel veel respect voor elkaar. Bij de wedstrijden op een lager niveau, is niet altijd een scheidsrechter aanwezig en zeker geen lijnrechters. Dit betekent dat de spelers echt eerlijk moeten zeggen of de shuttle in of uit is. En over het algemeen doen de spelers dit gelukkig ook!

Er is natuurlijk geen fysiek contact zoals bij handbal of voetbal, waardoor er wat dat betreft geen irritaties zijn (vaak de reden waarom mensen boos worden op elkaar). Hoogstens vliegt er een keer een badminton racket door de zaal, maar dat gebeurt echt niet expres.

De mensen blijven altijd respectvol tegenover elkaar en daarom is het op en zeker naast de baan heel gezellig. Samen een wedstrijd op het scherpst van de snede spelen en daarna gezellig in de kantine een drankje drinken en bitterballen eten. Wat wil je nog meer?

2. Goed voor je conditie

Bij badminton als sport denken de meesten aan de camping of in het park een shuttle overslaan. Dit is natuurlijk superleuk en gezellig, maar in de sporthal wordt er echt gebadmintond. Een badmintonshuttle is heel erg windgevoelig en daarom wordt dit vooral binnengespeeld.

Het is heel belangrijk bij badminton om een heel goede conditie te hebben en dan vooral een interval conditie. Net zoals met voetballen moet je constant ‘aanzetten’ om naar de shuttle te lopen/rennen en daarbij belast je kort maar krachtig je spieren en dus ook conditie.

Spieren in je bovenbenen, kuiten, hamstrings en buik krijgen het daarbij zwaar te verduren. Daarom is het van belang om vooraf een goede warming-up te doen, om zo blessures tot een minimum te beperken.

Een gemiddelde badmintonwedstrijd duurt 30/45 minuten en dit lijkt kort, maar je bent contant in beweging. Dus uiteindelijk zweet je meer dan genoeg.

Wist je dat er tegenwoordig ook Airbadminton bestaat? Dit speel je lekker in de buitenlucht op het strand, in het park of op straat met een speciale Airshuttle. Deze is minder windgevoelig, waardoor je dus toch buiten kunt badmintonnen.

Natuurlijk kun je bij KW FLEX Badminton shop ook de Air badminton shuttle kopen!

Badminton airshuttle

3. Snelheid van het spel

Badminton is een mega snelle racket sport, waarbij anticiperen, reactievermogen en snel kunnen reageren centraal staan.

De snelheid van een shuttle wordt door veel mensen onderschat, maar de gemiddelde snelheid (bij de profs) is 200 km/uur. En de hardst geslagen shuttle ging met 493 km/uur het net over!

Je kan er dus op rekenen dat je een supersnel reactievermogen nodig hebt in dit heerlijke spelletje. Snelle acties en reacties staan centraal.

Daarbij is het ook bijzonder handig en fijn als je kan anticiperen op wat eventueel komen gaat. Je zult klaar moeten staan om de shuttle overal terug te slaan, kort aan het net, diep achter in het veld of juist strak langs de lijn. Snel terug naar je basis op het midden van het veld en weer door!

Met de juiste tactiek ga je jouw tegenstander proberen te verslaan.

4. Brede doelgroep

Badminton is voor iedereen toegankelijk! Of je nu jong, oud, man, vrouw, kind bent, het maakt niet uit. Iedereen kan badmintonnen en het mooie is dat ook iedereen met elkaar kan samen spelen.

Op toernooien kun je een duo vormen met een andere man of vrouw en kun je deelnemen aan de heren-, dames- of gemengd dubbel. Natuurlijk kun je ook alleen je wedstrijden spelen en deelnemen aan de dames- of herenenkel.

Wist je dat er ook rolstoel badminton bestaat? Ook dit is super explosief en intensief en vraagt veel van de spelers. Wij vinden het ook heel leuk dat we Robin van Dam kunnen ondersteunen en sponsoren.

Roelstoel badmintonner Robin van Dam

5. Badminton is geen dure sport

In de meeste gevallen is badminton geen dure sport. Je kan het natuurlijk zo gek maken als jezelf wil en hoe hoger je speelt qua niveau hoe hoger de kosten worden.

De contributie om bij een badmintonvereniging te gaan spelen zijn ca. 50/75 euro per kwartaal.

Soms is de training inbegrepen en soms betaal je nog 5 euro per training. Hoe hoger het niveau qua training, hoe duurder dit natuurlijk wordt.

Badminton spullen slijten niet super veel. Als je kwalitatief goede producten aanschaft, dan zul je veel langer plezier hebben van je aankopen. Ook hiervoor geldt dat hoe meer je speelt en qua niveau hoger dat de kosten meer zullen worden.

Vergeet nooit je racketgrip regelmatig te vervangen, om zo de levensduur van je dure badminton racket te verlengen en de gewenste eigenschappen te behouden. Wil je hier meer over weten? Lees dan onze badminton grip blog en kom te weten waarom een grip zo belangrijk is.

Hetzelfde geldt voor het vervangen van de zooltjes van je badmintonschoenen, waardoor je demping beter gewaarborgd word.

Wat kosten badminton spullen ongeveer?

  • Badminton rackets variëren tussen 35 en 180 euro
  • Badminton grip kost tussen de 2 en 5 euro
  • Badminton schoenen variëren tussen 50 en 150 euro
  • Shuttles zijn bijna altijd inbegrepen in de contributie, tenzij je altijd met veren shuttles wil spelen (ca. €15,- per koker) bv. Victor Queen of Yonex Aerosensa.
  • Badminton kleding, zoals sokken, shirts, broekjes, Tas e.d. hebben uit een lopende prijzen

Badminton weetjes:

  1. Gemiddelde snelheid van een shuttle: 200 km/uur
  2. Gemiddelde duur van een wedstrijd 45 minuten
  3. Hardste slag ooit gemeten 493 km/uur
  4. Gemiddelde reactietijd: 0.23 seconden
KW FLEX Racket speciaalzaak
Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter