Badminton grip advies

Wist jij dat een badminton grip voor 30% verantwoordelijk is voor de speelbaarheid en kwaliteit van het badminton racket? Te veel badmintonners wachten veel te lang met het vervangen van hun overgrip of basis grip. Deze verliest daardoor zijn belangrijkst

Hoe belangrijk is een badminton grip?

Een badminton racket kopen is makkelijk, maar er één uitkiezen is altijd lastig. Of je moet precies weten welke specificaties exact bij jouw speelstijl passen. En zelfs dan weet je niet altijd hoe een racket reageert op de baan. Om jou te helpen met de keuze en een uitleg te geven waarom bepaalde factoren van invloed zijn bij de keuze voor een racket, hebben wij een serie blogs geschreven. Of worden op dit moment geschreven.

Hoe belangrijk zijn de volgende factoren van een racket:

Grip en gripmaat 25%
Bespanning 20%
Balanspunt: head heavy ○○●○○ Head light 15%
Gewicht: i.c.m. Balanspunt 15%
Flexibiliteit: stijf ○○●○○ Flexibel 15%
Frametechnologie en materiaal 10%
- 'snapback’ van steel  
- Dikte van blad  
- Dikte van steel  
- Aerodynamica  
- Maximale bespankracht  
Totaal 100%

Badminton grips en gripmaat

Een goede racket grip is één van de belangrijkste onderdelen van een badminton racket en volgens ons zelfs voor ca 25% . De bekendste zijn Yonex badminton grips en Victor badminton grips.

Natuurlijk zit er bij het kopen van een racket altijd een grip op het handvat en kan je direct gaan badmintonnen als je wil. Toch raden wij bij aankoop van een nieuw badminton racket altijd aan een professionele grip erop te laten zetten. Het is het goedkoopste onderdeel om aan te schaffen, maar tevens het belangrijkste onderdeel. Besteed hier een paar euro extra aan en je zal het verschil zeker merken t.o.v. een fabrieksgrip. Bij KW FLEX heb je de keuze uit Yonex grips, Victor grips en Carlton grips.

Maar waarom is een badminton grip zo belangrijk? Dit leggen wij uitgebreid uit in deze blog. Heb je vragen of wil je nog meer informatie naar aanleiding van dit verhaal? Stuur onze badminton specialist een bericht via: Facebook, Instagram, [email protected] of bel/whatsapp +31616501686.

Victor badminton grips

Wat is het meest belangrijk van een racket grip?

Racket grips kun je opdelen in twee belangrijke onderdelen, namelijk grip dikte en grip materiaal. Beide zijn super belangrijk om jou te helpen bij het slaan van de beste en krachtigste slagen op de baan in de sporthal!

Grip dikte:

De meeste beginners gebruiken vaker dikkere grips, veelal met overlapping/ribbels zodat de vingers er beter in vallen. Welke grips voor jou het meest geschikt zijn, is natuurlijk heel persoonlijk en daarom is het ook heel fijn dat dit precies aangepast kan worden op jouw wensen. Toch kunnen wij een verband leggen tussen welke spelers voor een bepaalde soort grip dikte/materiaal kiezen en dus kunnen wij bijna alle badmintonners de juiste grips adviseren die bij hun speelstijl passen. 

Wat zijn de voordelen van een dikkere grip?

  • Betere houvast en knijpkracht
  • Betere schokabsorptie
  • Goed voor de krachtige forehand slagen
  • Kan tenniselleboog / golfarm voorkomen
  • Voor mensen die geen vuist kunnen maken door blessure of artrose
  • Vaak de voorkeur bij beginners / recreanten

Wat zijn de nadelen van een dikkere grip?

  • De 8 hoeken van het handvat zijn minder goed voelbaar en dus minder gevoel met het racket
  • Weinig controle bij technische slagen en bepaalde posities van de arm
  • Trager met griphouding wisselen zoals van forehand naar backhand
  • Schijnbewegingen lastiger uit te voeren

Waarom zou je voor dunnere racket grips kiezen?

  • Veel meer controle over het badminton racket
  • Snelle wisselingen grip posities
  • Schijnbewegingen snel en goed uitvoeren
  • Geen blessure gevoelige armen of gewrichten
  • Veel gevoel met het racket

Welke grip diktes bestaan er?

Tegenwoordig zijn de gripmaten op het markt vaak G4 (8,6 cm) en G5 (8,3cm). Rond de jaren 2005 en daarvoor was G3 (9,0) het meest voorkomende gripdikte.
In de praktijk gebruiken professionals vaak gripdiktes van 8,0 – 8,6cm omtrek en op lager niveau 9,0 – 10,5 cm. Het blijft een persoonlijke voorkeur die je zelf moet ervaren en fine tunen.

De meest gebruikte gripmaten zijn:

Grip maat Omtrek
G4 8,6 cm
G5 8,3 cm
G7 7,7 cm

Welke manieren kun je gebruiken om je handvat van grips te voorzien?

In de basis zijn er twee soorten grips, waarmee wij van KW FLEX de dikte van jouw badminton handvat tot 0,1 cm nauwkeurig kunnen bepalen.

  1. Overgrips maken het handvat ca. 0,4 – 0,6 cm dikker in omtrek.
    Kan zowel direct op een kaal handvat als over een fabrieksgrip aangebracht worden. Deze grip biedt optimale grip en omdat het dunner aangebracht kan worden op het handvat, kan er meer met de dikte 'gespeeld' worden. Met bijvoorbeeld een Victor Cushion Wrap onder de overgrip kun je nog preciezer met de dikte variëren. De overgrips slijten sneller en moeten vaker vervangen worden. 
  2. Basisgrips maken het handvat ca. 1cm dikker in omtrek.
    Is voorzien van zelfklevende tape op de achterzijde van de grip, word direct op een kaal handvat aangebracht en absorbeert veel trillingen. Met bijvoorbeeld een Victor Cushion Wrap onder de basisgrip kun je nog preciezer met de dikte variëren. Deze grip is duurzamer dan een overgrip.

victor cushion wrap

Het doel van het aanbrengen van een racket grip is dat het tot de millimeter nauwkeurig wordt gedaan. 3mm verschil in omtrek is zodanig groot dat ook een recreant de grip kan afkeuren, omdat het racket niet fijn speelt en klachten kan geven aan handen of gewrichten.

Nauwkeurig grips aanbrengen hangt af van een aantal factoren:

  • Een grip heeft een bepaalde dikte en rekbaarheid. Het juiste materiaal kiezen en een juiste krachtdosering gebruiken bij het omwikkelen van de grip geeft het gewenste resultaat.
  • De mate van overlapping. Overgrips kunnen 2-3 mm overlapt worden, maar ook precies op de helft van de breedte, waardoor het handvat dunner of dikker word.

Hoe breng ik badminton grips aan?

Bekijk in deze Youtube filmpjes hoe je de grips op verschillende manieren aanbrengt!

2 min. Overgrip 2-3 mm overlapping.

 

2 min. Overgrip 2-3 mm overlapping + door tapen t/m de steel

2 min Overgrip half om half overlapping.

2 min. Basisgrip vlak tapen + door tapen t/m de steel

2 min. Basisgrip met overlapping 50/50.

Hoe vaak moet een racket grip vervangen worden?

Als je uitgaat van de belangrijkste eigenschappen van een grip en die dus ook wilt merken tijdens het badmintonnen, dan gaat een overgrip ca. 3 weken mee bij ca. 2x badmintonnen per week. De beste eigenschappen van de overgrip zijn dan wel op. Badminton spelers stellen dit helaas vaak uit tot 6 maanden, waardoor de fijne eigenschappen van een overgrip niet meer te merken zijn.

Een basisgrip gaat vaak 2x zo lang mee en zal dus bij ca. 2x per week badmintonnen na ca. 6 weken vervangen moeten worden. Sommige spelers stellen het vervangen van de basisgrip zelfs uit tot 1 jaar.

Versleten badminton grip

Wat is de invloed van kleurstoffen op grips?

Wist jij dat de kleur van je racket grip van invloed kan zijn op de kwaliteit en het gevoel van die grips? Vaak voelt de kleur wit zachter en stroever aan, omdat er minder kleurstoffen in zit. Daarom kiezen sommige spelers altijd voor witte of grijze racket grips.
Dit verhaal is vooral in de tenniswereld goed bekend en wordt aan elkaar doorverteld. Er zijn uiteraard ook uitzonderingen, maar daar kun je het beste contact over opnemen met onze badminton specialist! Er zijn namelijk ook grips in het assortiment waarbij deze regel niet juist opgaat.

Het is in ieder geval goed om te weten dat het gevoel van een grip anders kan zijn, omdat de kleur anders is. Een witte grip uit dezelfde doos kan anders aanvoelen dan een gele of zwarte grip.

Victor badminton grips

Welke materiaalsoorten zijn er voor grips?

Ben jij bekent met alle soorten materialen waarvan badminton grips gemaakt kunnen zijn? Grofweg gezegd is er de keuze uit 2 soorten, namelijk synthetisch en badstof. 

Synthetisch

Dit materiaal is het meest populair en word door de meeste spelers gebruikt. Bij dit materiaal heb jij de keuze tussen 'tacky grips' en 'soft grips'. De tacky grips zijn stroever en plakkeriger en bieden dus extra veel 'grip' op het racket. De soft grips zijn van een zachter materiaal en bieden meer comfort zijn het vasthouden van het racket. 

Badstof

Badstof is hetzelfde materiaal als een handdoek en voelt totaal anders aan t.o.v. een synthetische grip. Met droge handen voelt het redelijk glad aan, maar op het moment dat je gaat transpireren zal de grip 'vochtiger' worden en komt de badstof grip echt tot zijn recht. Soms wordt het i.c.m. een plakspray of magnesium poeder gebruikt. Met plakspray voelt het direct stroever aan. Magnesium poeder wordt juist toegepast als de grip te vochtig wordt.

Yonex magnesium powder

Voordeel van badstof grips (ca. + 1,2cm dikker):

  • Absorbeert het meest vocht op. Voor enorm zweet transpiratie. Als het te nat is, dan wordt vaak magnesium poeder gebruikt.
  • Voor spelers die allergieën hebben voor rubber in het synthetische materiaal

Nadeel van badstof grips

  • Aan het begin erg glad. Het speelt pas fijn als de grip een beetje nat wordt van het transpireren. Hiervoor kan ook een plakspray gebruikt worden.
  • Na een paar weken kan de stof hard worden. Aan het begin van elk sessie moet het eerst weer zacht worden d.m.v. van water of zweet, voordat het aangenaam aanvoelt.
  • Moet vaker vervangen worden.

Victor Frotteegrip
Voorbeeld: Victor badstof grip

Voordeel synthetische ‘tacky grips’

  • Veel stroever
  • Direct veel grip en hogere acceleratie van slagsnelheid.

Nadeel synthetische ‘tacky grips’

  • Niet geschikt voor handen die allergisch zijn voor rubber.
  • Draait minder snel

Victor Fishbone grip

Voorbeelden: Victor Fishbone grip (ca. +1cm dikker), Yonex Hi Soft Grip AC420EX (ca. +1cm dikker), Victor Hypergrip (ca. + 0,8cm dikker)

Voordeel softgrips

  • Voelen heerlijk zacht aan
  • Plakken niet
  • Snelle wisseling van handvat houding

Nadeel softgrips

  • Niet geschikt voor handen die allergisch zijn voor rubber.
  • Nemen minder vocht op
  • Slijten sneller

Yonex super grap ac102ex

Voorbeelden: Yonex Super Grap AC102ex grips (ca. 0,4cm), Victor Softgrip (ca. 0,4 cm)

Grips en hygiëne:

Wist jij dat racket grips echt super vies kunnen zijn, ondanks dat je het zelf niet ziet? De meeste badmintonners wassen hun handen niet voordat ze gaan spelen. Daardoor blijven tijdens het badmintonnen vuil, vet, creme, parfum, zweet, dode huidcellen en baterieen achter op de grip. Dit doen we 1 a 2 keer per week voor minimaal 1 uur per keer. 

Kun je nagaan dat de meerderheid van de spelers 1 jaar of langer hun grip niet vervangen.. Dit is natuurlijk niet heel fris en zeker niet bevordelijk voor de kwaliteit en duurzaamheid. Ter vergelijking, een 1 jaar oude grip is als een handdoek die jaren lang niet gewassen word. 

Daarom adviseren om zeker 1x per maand je grip te vervangen als je 2x per week speelt en ook vooral je handen te wassen voordat je gaat badmintonnen. 

Ps. Ook zwarte grips worden vies, alleen zie je het dan minder goed..

Foto’s versleten grips:

Wij komen nog steeds regelmatig grips tegen die tot de hout zijn versleten of door ouderdom als poeder loslaat.

kapotte badminton grip Nieuwe badminton grip vs een oude badminton grip oude badminton grip vs een nieuwe badminton grip
(kapotte badminton grip) (oud vs nieuwe grip) (oud vs nieuwe grip)

Hoeveel kosten badminton grips?

Bij bijna wekelijks vervangen is het goedkoper om overgrips te gebruiken. Laat onder de overgrip de dikte éénmalig op maat maken en gebruik daarna alleen overgrips die je dun aanbrengt. Een doos professionele overgrips kost ca. €1,50 per stuk. Op jaarbasis komen we al heel ver met 25 euro en dan speel jij iedere maand met een frisse overgrip.

Victor overgrip 06 Yonex super grap ac 102 badminton grip
Victor overgrip doos (25 stuks) Yonex Super Grap AC102ex (36 stuks)

Welk soort badminton grips zijn goed voor mij?

De grote vraag die jij nu jezelf stelt is: Welke racket grip is voor mij het meest geschikt? Het is een hele lastige vraag om die makkelijk en duidelijk te kunnen beantwoorden. Dit is heel persoonlijk en het hangt heel erg af van jouw niveau, speelstijl en wensen. De plakkerige grips zijn geschikt voor zowel beginners t/m de ver gevorderde competititiespelers. Professionals kiezen vaker voor niet plakkerige grips, omdat zij graag snel en frequent willen kunnen draaien met hun handvat.

Kortom, vervang je grip met enige regelmaat om van de voordelen te kunnen genieten en jouw badminton spel er niet onder te laten lijden. Voor alle grips geldt dat je ze regelmatig moet vervangen. Koop je een nieuw racket bij ons in de winkel of in de webshop en bestel je er een nieuwe grip bij, dan leggen wij die er natuurlijk gratis op. Je hebt de keuze uit Yonex grips, Victor grips en Carlton grips.

Kom je in de winkel langs of op een toernooi langs onze stand, dan doen we dat uiteraard ook. Geen probleem! 

Heb je toch nog vragen of wil je nog meer informatie naar aanleiding van dit verhaal? Stuur onze badminton specialist een bericht via: Facebook, Instagram, [email protected] of bel/whatsapp +31616501686.