Welk badminton racket is voor mij als recreant geschikt?

Welk badminton racket is voor mij als recreant geschikt?

Wat is het juiste racket voor u als recreant? Dat is geheel afhankelijk van uw niveau en ambities. Recreanten raden wij in ieder geval aan om een volledig carbon badminton racket te kopen, omdat die de grote voordelen van flexibiliteit en arm-vriendelijkheid hebben.

Wat is het meest geschikte badminton racket voor een recreant? Wie zijn recreanten? Dat zijn spelers die alleen nog badmintonnen voor het plezier. Er zijn ex-top spelers die zich voor de grap nu recreanten noemen en alsnog bijna alle competitiespelers van de baan slaan. In deze blog geven wij informatie en advies voor de groep recreanten die wekelijks spelen, maar nooit een hoog niveau hebben bereikt.

Wat voor badminton racket?

Genot en plezier staat voorop! Het is daarom essentieel om een racket te kiezen die blessures en overbelasting kan voorkomen. Daarnaast zou het ideaal zijn om een racket te hebben met ingebouwde sensoren en motoren die alle shuttles automatisch voor u terugslaat. Helaas! Een dergelijk racket bestaat nog niet, dus zullen we voor een racket moeten gaan die de beperkte slagtechniek zoveel mogelijk compenseert.

Voor zo’n badminton racket zijn er enkele aandachtspunten:

1. Materiaal van het racket & prijs

2. Onderhoud van het racket & prijs

3. De flexibiliteit van het racket

4. Het gewicht van een racket 

 

Materiaal van het racket & prijs

Er zijn verschillende materialen om badminton rackets van te maken. KW FLEX maakt hier het volgende onderscheid tussen:

- Staal (tot ca. 10 euro)

- Staal & aluminium (tot ca. 20 euro

- Aluminium & carbon steel (tot ca. 30euro)

- Volledig carbon / grafiet (40 – 200 euro)

 

Wij raden recreanten uitsluitend badminton rackets aan die van volledig carbon gemaakt zijn.  Deze rackets kunnen blessures voorkomen, geven veel meer power, veel meer precisie en zorgen ook nog voor een flinke energiebesparing omdat ze lichter zijn.

Als we een nadeel moeten noemen van de volledig carbon rackets, is het de hogere prijs en dat ze kwetsbaarder zijn bij botsingen met andere rackets. Gelukkig bent u altijd zuinig op uw racket en past u hier goed voor op!

Deze ‘nadelen’ wegen echter niet op tegen een tenniselleboog, golfarm of schouderblessure. Het spel wordt er in dat geval zeker niet leuker op en één bezoek bij de dokter kan al duurder zijn.

Mocht u twijfelen of u de sport wel leuk vindt, een beperkt budget hebben of nog niet weten hoe snel uw techniek zal verbeteren. Dan raden wij u aan om zich te oriënteren in de prijsklasse tussen de 40-60 euro.

Heeft u een ruimer budget, dan kunt u ook in de 100 euro prijsklasse oriënteren.

Gaat u zich echter niet focussen in de hoogste prijsklasse, daar gaat uw spel waarschijnlijk niet beter van worden. Het kan zelfs averechts werken en uw spel alleen maar meer frustreren.

 

Onderhoud & prijs

Houdt u ook rekening met de onderhoudskosten voor het vervangen van grips en bespanningen? Deze onderdelen zijn belangrijker dan het frame zelf en bepalen voor meer dan de helft de speeleigenschappen. Denk aan ca. 40 euro per jaar voor optimaal onderhoud bij gemiddeld 1x per week spelen. Dit is inclusief 1x een bespanning vervangen en 4x een basisgrip vervangen.

Minder frequent uw grips vervangen of racket laten bespannen zou ook kunnen, maar dan gaat dit wel ten koste van de speelbaarheid, controle en power.

Laat u zich bij uw winkel of specialist in de buurt informeren. Mogelijk kunt u ook het verschil testen tussen een nieuwe/oude bespanning en een nieuwe/oude grip. Zo krijgt u meer inzicht om te bepalen hoe vaak u uw racket wilt laten onderhouden. Uiteraard is dit mogelijk bij KW FLEX Badminton speciaalzaak!

 

De flexibiliteit van een racket

Een gezond en fit lichaam staat voorop!

Heeft u een blessure gevoelige arm? Neem dan een flexibele steel. Het werkt als een katapult omdat de steel schokken voor u absorbeert, deze energie in een buigende stand vasthoudt en vervolgens als een katapult terugveert. Er is weinig techniek nodig om maximale power uit een flexibel racket te halen.  Stug ○○○○● Flexibel

Is uw arm altijd gezond en fit geweest? Dan zou zowel een flexibele als medium-flexibele steel prima zijn: Stug ○○○○● Flexibel of Stug ○○○●○ Flexibel


Heeft u een fitte sterke arm & pols vanwege uw beroep of andere sporten en bezit u de juiste techniek? Dan is de volgende flexibiliteit goed: Stug ○○●○○ Flexibel
Een stijvere steel heeft als voordeel: Meer nauwkeurigheid & smash snelheid.

‘Safety first’, ga niet gelijk voor een hele stugge steel. Als u te weinig techniek (o.a. weinig snelheid in slagbeweging) heeft, zal de shuttle niet achterin het veld komen. Daarbij neemt de kans op blessures toe, omdat de schok van de shuttle naar de arm intenser zal doorvloeien.
Bv. Een timmerman met spierballen die geen ervaring heeft, heeft waarschijnlijk een krachtige maar trage slag. Een zwaar racket zal helpen, maar een heel stug badminton racket niet. Advies: Topzwaar en medium stug badminton racket.

Niet bij alle winkels zijn badminton rackets met een flexibele steel verkrijgbaar in de prijsklasse rond de 40 euro. Onze badminton specialisten kunnen u altijd van advies voorzien en indien gewenst het verschil aan u laten voelen!

 

Het gewicht van een racket

Er bestaat helaas géén one-size fits all gewicht en er zijn altijd wel voor- of nadelen. Het is in ieder geval een fabel dat u met een licht racket harder kunt slaan. Een zwaar racket kan meer power geven, maar een te zwaar badminton racket kost weer meer energie, vermindert uw behendigheid en kan ook overbelasting tot gevolg hebben.

 

Racket keuze

Kies eerst 1 van de onderstaande opties en vervolgens moet u bepalen welke flexibiliteit het beste bij u past, door goed de alinea flexibiliteit te lezen.

 

Optie 1:

Voor recreanten die veel moeite hebben om de shuttle diep achterin te krijgen en ook niet de intentie hebben om fanatiek te gaan trainen adviseren wij de volgende combinaties:

  • 75-80 gram - gebalanceerd, topzwaar*
  • 80-85 gram - gebalanceerd tot gripzwaar*

 

Optie 2:

Voor recreanten die veel moeite hebben om de shuttle diep achterin te krijgen, maar wel de intentie hebben om fanatiek te gaan trainen adviseren wij de volgende combinaties:

  • 80-85 gram - gebalanceerd tot topzwaar*
  • 85-90 gram - gebalanceerd tot licht topzwaar*

 

Optie 3:

Voor recreanten die veel polskracht hebben en de shuttle gemakkelijk diep achterin kunnen slaan, adviseren wij het volgende:

  • 80-85 gram - topzwaar*
  • 85-90 gram - gebalanceerd tot topzwaar*

 

Optie 4:

Voor recreanten die veel polskracht bezitten, de shuttle gemakkelijk diep achterin kunnen slaan plus fanatiek willen trainen, adviseren wij het volgende:

  • 85-90 gram - topzwaar*
  • 90-95 gram – gebalanceerd tot topzwaar*

 

*Het vermelde aantal gram is inclusief snaren. Victor vermeld het aantal gram inclusief snaren, maar de meeste fabrikanten waaronder Yonex, Carlton en Dunlop vermelden alleen het framegewicht. Hier moet u dan 4 á 5 gram bij optellen.

 

Toch nog keuze stress of andere vragen? Neem contact met ons op via telefoon +31-616501686, [email protected] of Facebook! Wij staan altijd klaar om u te helpen met uw keuze.

 

Comments

Be the first to comment...

Leave a comment
* Your email address will not be published
By using our website, you agree to the usage of cookies to help us make this website better. Hide this message More on cookies »